PŘÍPRAVA DŘEVA V INTERIÉRU PŘED OLEJOVÁNÍM: DETAILNÍ PRŮVODCE

Dřevo, které chcete povrchově upravit olejem, je nutné důkladně obrousit, a to i nové dřevo. Je důležité, abyste se ujistili, že povrch je zcela bez škrábanců, ty by na povrchu vynikly. V případě renovace by měly být nejprve zcela odstraněny všechny předchozí úpravy. Doporučujeme skončit u brusné zrnitosti P100 (podlahy), P100 - P150 (nábytek, schody, pracovní desky, ...) nebo P150 (MDF, Valchromat, desky Finsa). Konečný výsledek vzhledu určí konečná zrnistost. Čím vyšší zrnitostí brousíte, tím méně oleje může proniknout do dřeva a tím méně intenzivní bude barva (a ochrana).

POZN: Při výrobě barevných vzorků je nezbytné napodobit proces broušení a přípravy, který bude proveden na skutečném projektu, bez ohledu na to, zda se jedná o dřevěnou podlahu nebo dřevěný stůl.

Přípravné produkty

V závislosti na vašem konečném cíli a na typu dřeva doporučujeme použít některý z našich dalších přípravků pro dosažení jednak požadovaného designového efektu, jednak pro dosažení maximální ochrany dřeva.

Rubio Monocoat Cleaner

Po procesu broušení musíte odstranit veškerý prach. Můžete to udělat vysáváním a použitím Rubio Monocoat Cleaner. Tento produkt odstraňuje veškerý zbylý mikroprach a zabraňuje tomu, aby se olej spojoval s prachem namísto dřevěných vláken. Navíc má úžasnou schopnost póry a mikropóry ve dřevě otevírat, takže pojmou více oleje.

Rubio Monocoat WoodPrep

Tento produkt použijte místo RMC Cleaner k dosažení hlubších barev nebo k minimalizaci chyb při broušení. Produkt zamezuje (nebo snižuje) potenciál pro viditelné stopy při broušení, poskytuje konzistentnější a rovnoměrnější pronikání barvy v případě nerovnoměrného broušení a konzistentnější pronikání barvy na přirozeně skvrnité druhy dřeva (např. javor...)

Rubio Monocoat Tannin Primer

Tento přípravek se použije místo RMC Cleaner v případě, že ošetřujete horizontální (stůl, lavice...) dřeva s vysokým obsahem tříslovin (např. dub, kaštan, ...), která jsou často vystavena působení kapalin. Tento přípravek zabraňuje vzniku tříslovinových stop na povrchu (vznik skvrn, koleček po působení vody). Uvědomte si, že tento produkt, stejně jako RMC WoodPrep, zvedne dřevěná vlákna, takže dosáhnete intenzivnějšího barevného konečného výsledku.

Rubio Monocoat Deep Cleaner

Tento produkt použijte místo RMC Cleaner v případě, že pracujete s mastnými (tropickými) tvrdými dřevy (např. teak, iroko, merbau, afzelia, afrormosia, ...). RMC Deep Cleaner lze také použít jako přípravek, když potřebujete přeolejovat v případě renovace. Při používání RMC Deep Cleaner vám doporučujeme nosit rukavice.

POZN: V případě, že pracujete s deskami MDF, Valchromat nebo Finsa, nepoužívejte žádný přípravek na přípravu nebo předúpravu.

Volitelné předúpravy dřeva

Jakmile je dřevěný povrch obroušen a připraven, můžete jej ošetřit některou z našich volitelných předúprav: (obarvit, urychleně zestárnout atd.). Předúpravné produkty vám umožňují přetvářet dřevo do unikátních kouřových efektů a jiných kreativních prvků. Tyto předúpravy podporují individualitu a osobitost designu, dodávají povrchům jedinečný charakter a estetickou hodnotu. Je však důležité zdůraznit, že tyto kreativní efekty nejsou dostatečnou ochranou pro dřevo samotné. K dosažení maximální ochrany se musí kombinovat je s finálními ochrannými oleji, nejčastěji s Rubio Monocoat Oil Plus 2C.

Rubio Monocoat Pre-aging

Rubio Monocoat Pre-Aging přináší dřevu nekonečné designové perspektivy. S 10 standardními odstíny zahrnující světlé tóny i kouřový vzhled, poskytuje široké spektrum barev, které umožňují volnou kreativitu. Mícháním a kombinováním odstínů lze dosáhnout přesně toho efektu, který si klient přeje. Snadná aplikace a optimální příprava povrchu pro následné ošetření finálním olejem zaručují nejen estetickou přitažlivost, ale i odolný a trvanlivý povrch, který vynikne všemi nuancemi krásy dřeva.

Rubio Monocoat Precolor Easy

Rubio Monocoat Precolor Easy představuje pokročilý podkladový nátěr vyvinutý pro synergii s RMC Oil Plus 2C, s cílem vytvářet výrazné efekty na dřevěných plochách. Tato předbarva umožňuje kreativní manipulaci s barvami a kontrasty, zatímco zachovává optimální molekulární vazbu oleje RMC Oil Plus 2C s dřevem. Otevřete dveře neomezeným designovým možnostem a zajistěte si jedinečný vzhled vašich dřevěných projektů s Rubio Monocoat Precolor Easy.

Když je povrch takto plně připraven, můžete aplikovat ochranný dvousložkový olej, jako je Rubio Monocoat Plus 2C.

Důsledná příprava povrchu dřeva před olejováním je klíčem k dosažení nejen esteticky atraktivního výsledku, ale i k optimální ochraně dřeva. Následování kroků v tomto průvodci zajistí, že váš dřevo ve Vašem interiéru bude vyzařovat přírodní krásu a zároveň bude chráněno před vnějšími vlivy.