Jak odstranit a jak předejít problémům s nerovnoměrnou barvou po aplikaci RMC Oil Plus 2C na dřevo

Jak odstranit a jak předejít problémům s nerovnoměrnou barvou po aplikaci RMC Oil Plus 2C na dřevo

Pokud jste nedávno aplikovali Rubio Monocoat Olej Plus 2C na dřevo a výsledná barva je nerovnoměrná, existuje několik faktorů, které mohou tuto situaci zapříčinit. V následujícím článku se dozvíte, proč k nerovnoměrné barvě může docházet a jak s tím můžete úspěšně bojovat.

1. Nerovnoměrné broušení

  • Čím hladší je povrch, tím méně oleje může proniknout do dřeva a barva bude méně intenzivní. Možná jste nezbrousili celý povrch stejným způsobem nebo jste nepravidelně měnili brusný papír, což vedlo k nerovnoměrnému broušení.
    • Tip: Při používání excentrické nebo orbitální brusky se ujistěte, že nepříliš tlačíte a nepracujete na nejvyšším nastavení.

Jak to opravit? Bohužel, jedinou možností opravy je opětovné zbroušení povrchu až do odstranění celého ošetření a následné znovu nanesení oleje.

2. Nedostatečné odstranění přebytku

  • Je důležité, aby byl ve chvíli, kdy olej vytvořil molekulární vazby, odstraněn veškerý přebytek. Jinak může dojít k tvorbě lepkavého, nerovnoměrně zbarveného povrchu náchylného na poškrábání. Ujistěte se, že pravidelně měníte bílý pad nebo bavlněný hadřík, který používáte k odstranění přebytku.

Jak to opravit? Použijte červený Rubio Monocoat pad k odstranění případného zbytku na povrchu. Projděte celý povrch a sjednoťte barvu. Nezapomeňte pravidelně měnit pady. Jakmile dosáhnete rovnoměrné barvy, důkladně vysajte a znovu aplikujte trochu oleje. Spotřeba bude o hodně nižší než při prvním ošetření povrchu.

3. Nedostatečné promíchání oleje

  • Po určité době se pigmenty usadí na dně. Vždy dobře promíchejte olej před použitím a pravidelně během aplikace.

Jak to opravit? Bohužel, jedinou možností opravy je opětovné zbroušení povrchu až do odstranění celého ošetření a následné znovu nanesení oleje.

4. Různé plochy na dřevě

  • Různé vzory v dřevě mohou také způsobit rozdíly v barvě. Světlejší a tmavší skvrny jsou naprosto normální, jedná se o přirozené vlastnosti dřeva. Olej je vždy průhledný povlak, takže tyto rozdíly nezakryje.

Jak to opravit? Pokud chcete skrýt přirozené rozdíly v barvě dřeva, budete potřebovat něco více krycího než samotný RMC Olej Plus 2C. Můžete použít předúpravu jako RMC Precolor Easy, kterou pak dokončíte aplikací RMC Oleje Plus 2C. Pokud jste však povrch již ošetřili Olejem Plus 2C, budete muset nejprve olej odstranit zbroušením.

Tip: Buďte opatrní s tmavými barvami na dřevě s nepravidelnými skvrnami (např. javor, bříza, ...). Tmavé barvy zvýrazní různé skvrny v dřevě. Použijte raději světlou barvu nebo po broušení použijte RMC WoodPrep. Tím dosáhnete konzistentnější barevné penetrace.

Závěr

Dodržování správných postupů a péče při aplikaci oleje na dřevo může eliminovat problémy s nerovnoměrnou barvou. Pokud však narazíte na tyto situace, nebojte se provést nutné kroky k opravě, které jsme vám v tomto článku představili. S pečlivou péčí a správnými technikami obnovíte krásný, rovnoměrný povrch dřeva